Barcelonai foci

Barcelonai foci

Mit várunk az előszezontól?

2019. július 22. - csokelaci5

Képtalálat a következőre: „barca pre season 2019”

Az előszezon mindig a nagy kérdés volt a szurkolók körében. Van aki szerint a fiatalok kell játszanak még akkor is, ha a klub elveszti a mérkőzéseket, és van aki úgy gondolja, ez is egy fontos mérkőzés, a Barça pedig meg kell nyerje, még akkor is, ha ehhez a teljes első csapatot kell a pályára küldeni.

A katalánok álláspontját már sejthetjük az általuk nevezett keretből: idén egyetlen támadó sincs a Japánba utazok között, aki tavaly huzamosabb ideig kezdőcsapatbeli játékos tudott volna maradni (igaz, hogy Malcom és - főleg - Dembélé néha azért kezdett, de 9-10 meccsig egyikőjük sem tudott ott maradni Valverde tizenegyében). Most, hogy tudjuk, milyen szellemben is utazik a Barça Japánba, később Amerikába, ehhez mérten tudjuk összeállítani az előszezoni elvárásainkat:

Fiatalok beépítése

Az előszezon remek alkalom arra, hogy a második csapatban futballozó fiatalok is lehetőséget kapjanak, de legtöbbször az igazi szezon megkezdte után már nem is hallunk róluk, mintha már nem is léteznének. Azt várjuk idén, hogy Valverde elkezdje a Barça B srácainak komolyabb beépítését, és akár 5-6 fiatalt is berakjon a kezdőcsapatba (a maradék 5 hely pedig rutinos játékosokkal kitöltendő, akik tartást adnak a csapatnak), így összeszoktatva őket a nagyokkal, hogy a 2019/20-as szezonra már ne jelentsen gondot a srácoknak a többiekkel való játék (igazán borzasztó volt látni a B csapatból érkezőket a Spanyol-Kupában, ahogy görcsösen próbáltak bizonyítani, de nem tudtak összhangban lenni az idősebbekkel, így csak szenvedtek a gyepen).

Kevesebb rotálás

Annak tudatában, hogy a szezon folyamán Valverde legnagyobb problémái között a rotálás is ott van, ez a felvetés nagyon hülyén hangozhat, viszont levezetem:

Ugyan biztosan az előszezonban megszokott mértékű "lecseréljük az egész csapatot a félidőben" című taktikát fogjuk látni, azért örülnénk neki, ha nem lenne mindenki lecserélve a szünetben. Persze tudjuk, hogy ez azért történik, mert nem szeretnék megterhelni a játékosokat, és még nincsenek is olyan állapotban a futballisták, hogy egy teljes mérkőzést lejátszanak, viszont láttuk, mennyire drasztikusan meg tud változni a csapat játéka egy ilyen váltás alkalmával: az addig dominált mérkőzések egy tortúrává tudnak változni, a csapat így pedig nem, hogy fejlődne, hanem még visszaesik. Ezt megelőzve kellene néhány - azon a mérkőzésen - fontos labdarúgót fennhagyni a pályán (például, ha Puig klasszis a mérkőzésen, akkor nem azért pályán tartani Busquetst, mert ő Busquets, Puigot pedig lecserélni, mondván, hogy ő még fiatal) akik még akkor is húznák a többieket, ha nekik éppen nem megy.

Képtalálat a következőre: „barca pre season 2019”

4-3-3

Ernesto Valverde vezetőedző tavaly megmutatta, hogy ő a 4-4-2-es formátumot preferálja igazán, és a 4-3-3-as felállás használatára csak igen ritkán szánja magát. De ez az a formáció, amelyben minden játékos igazán érzi magát, és tudja hol a helye (illetve csak ez a Barça igazi formája), ezért jó lenne látni, ha az előszezonban zajló öt mérkőzés alatt Valverde azért megtalálná, hogy a 4-3-3-as tradicionális hadrendben miképp is kell elrendezni az immáron Griezmann felálló srácokat.

Én személy szerint nem szeretném azt látni, hogy Ernesto a szezon közben keresné a tökéletes 4-3-3-at, és ennek megtalálására több pontot pazarolt el (mint tavaly a 4-4-2-re, arra is több fontos pont ment el).

Busz nélkül

Az ugye minden szurkolónak megvan, mikor április közepén a mindig tréfás, és meglepetéseket nagy előszeretettel okozó, Levante ellen egy 1-0-ás eredményt védünk fél órán keresztül, hogy aztán azt mondjuk a sajtótájékoztatón: 'Ez a Levante nagyon jó, szerencsénk volt, szép volt fiúk, bajnokok vagytok...' - ez az a pillanat, mikor a gyomrom felfordul...

A Barça nem egy ilyen csapat, nekünk akkor is a saját focinkat kell játszanunk, ha azon a mérkőzésen múlik a bajnoki cím: mi nem védhetjük az eredményt. Ennek az eltűnését jó lenne látni az előszezonban, sőt, tovább megyünk, mi lenne, ha a felkészülési mérkőzéseken inkább a támadások felépítésére szánnánk nagyobb hangsúlyt - olyan mértékben, hogy az ne menjen a védekezés rovására -, ezzel pedig nem azt építenénk bele a fiatalokba, hogy 1-0-nál védekezni kell, hanem 1-0-nál a saját játékod kell produkálnod, nem szabad beparkolni a buszt.

Nekünk tehát ezek az elvárásaink a csapattól az előszezonra, és kíváncsian várjuk, ebből mennyi valósul majd meg..

A bejegyzés trackback címe:

https://barcelonai-foci.blog.hu/api/trackback/id/tr5014975106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása