Barcelonai foci

Barcelonai foci

Milyen tényezők állhatnak Gerard Piqué rossz formája mögött?

2019. november 16. - csokelaci5

Csakúgy, mint a 2018-2019-es szezon kezdetén, Gerard Piqué idén is nehezen lendül formába. De milyen dolgok állhatnak a védő rossz teljesítménye mögött?

A labdarúgók teljesítménye nem a tehetségen és a képességeken alapszik. Ha például technikailag zseniális labdarúgó vagy, viszont taktikailag egy úgymond „nulla” amit képviselsz, akkor lehet, hogy van egy ígéretes szezonod, de hosszútávon rosszra fordulhat minden. Például ott van Adel Taarabt, a cseles marokkói, akinek egy szép 2009-2010-es szezonja volt a Queens Park Rangers színeiben, de miután az AC Milanban és az SL Benficában sem tudott bizonyítani, a süllyesztőbe került, és bár ott maradt a portugáliai alakulatnál, csak „töltelék”. Nem nyert trófeákat, nem ért el mérföldköveket, semmilyen nagy eredményt nem tud felmutatni. Csak egy srác akiben megvolt a tehetség, de nem volt meg a taktikai képzettség.

A Barcelonánál például van egy olyan labdarúgó, akinek a hozzállásával vannak problémák: a neve Ousmane Dembélé. A francia szupersztár számtalan sérüléssel és néhány rossz szokással kellett szembenézzen (szörnyű étrend, videojáték-függőség, alvási ütem, késések az edzésről), melyeken változtatnia kellett, hogy sikeres karriere legyen a katalán óriásnál.

Nemrég Ousmane Dembélé a saját csapattársaitól kapott figyelmeztetéseket. Nemrég például Gerard Piqué nyilatkozta, hogy ha a fiatal szélső valaha is sikeres akar lenni a gránátvörös-kék mezt viselve, akkor változtatnia kell a szokásain, alkalmazkodnia kell az új környezetéhez. Viszont a veterán védő sem hibátlan, sőt. Már a 2018-19-es szezonban is nehézségekbe ütközött, és ez idén sem volt másképp. El Presidente a 2019-20-as idényt is rossz formában kezdte meg.

A szezon elején a Barça nem tudott mérkőzéseket lehozni kapott gól nélkül, viszont Lionel Messi és Ousmane Dembélé találatai elfeledtették velünk a problémákat a hátsó kvartettben. Szeptember 2-tól december 12-ig egyetlen egy összecsapást nem tudott lejátszani Ernesto Valverde csapata kapott gól nélkül. A védelem borzasztóan teljesített, és ilyenkor gondolhattuk, hogy csak a kapitány, Gerard Piqué tartja a srácokban a lelket, de ez nem így van. A szomorú valóság az, hogy jelenleg úgy tűnik, sokkal inkább egy vállalkozót látunk benne, mintsem egy futballistát – megerősítette, hogy napi 4-5 óránál nemigen alszik többet -, több edző már csak ezért is mellőzte volna.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Piqué egy kiváló labdarúgó, lábbal és fejjel is jó, taktikailag is képzett, technikailag is rendben van, csak nincs formában. Ebben a szezonban igen darabossá vált, és az eddigieknél sokkal lassabb. Öregszik. Talán egyik fiatalabb, gyorsabb, technikásabb védő pótolhatná? Egy Gerard Piquét biztosan nem tudna pótolni senki. Esetleg egy másik La Masíáról érkező tehetség, aki átérzi a Barcelona jelentőségét, mentalitását, és már ebben a légkörben nevelkedett. Mindazonáltal viszont Piqué morálja is nagyon rossz, erről főleg a Liverpool és Roma elleni Bajnokok-Ligája összecsapások tehetnek, mivel azok a találkozókat már a kezdőrúgás elvégzése előtt megnyertnek gondolták a fiúk.

Egy másik ok lehet Gerard Piqué rossz formájára Ernesto Valverde, mivel ő tolerálja az üzleti tevékenységeit, sőt, mindent, amiben a védő benne van, még ha az nem is kapcsolódik a futballhoz. Az Athletic Club elleni vereség után például Valverde három napos pihenőt adott a csapatnak. Egy vereség után inkább még jobban korlátozni kellene a játékosokat, nem még szabadságot adni nekik, hogy csináljanak amit csak akarnak – nem hinném, hogy ilyen mentalitással nyertek ezek a fiúk Bajnokok-Ligáját, világbajnokságot, Európa-Bajnokságot, számtalan spanyol bajnoki címet… Az edző a maximumot kellene kihozza a csapatból mérkőzésről-mérkőzésre. A moráljuk talán annyira alacsony szinten van, hogy még egy vereség után sem tudják magukat motiválni? Piquének egy olyan edzőre lenne szüksége, aki hisz benne és megbízik a képességeiben, de időnként azért keményen megdolgoztatja, hogy formában tudjon maradni. Felkészül: Pep Guardiola…

Végül is ő és Sergio Busquets kényszerítették anno Guardiolát arra, hogy eladják Yaya Tourét a Manchester City csapatának, mivel olyan játékosok is voltak a csapatban, akik magasabb intenzitással és éhesebben tudtak futballozni azzal a céllal, hogy sikerre tudják vinni a klubot – legyen az egy barátságos mérkőzés vagy egy Klasszikus. Azt hiszem, hogy a játékosok idővel belefáradnak a vasszigort tartó vezetőedzőkbe, és talán ezért lehet Ernesto Valverde ilyen népszerű az öltözőben belül. Mindenesetre reméljük, hogy előbb-utóbb minden jóra fordul majd, és végül Gerard Piqué is megtalálja a legjobb formáját, mivel a tehetsége és a taktikai képzettsége megvan hozzá…

A bejegyzés trackback címe:

https://barcelonai-foci.blog.hu/api/trackback/id/tr4815309388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása