Barcelonai foci

Barcelonai foci

Ezt várja Kislány, nagy foci a Barcelona - Manchester United BL párharc során

Interjú László Ágival, a Kislány, nagy foci oldal főszerkesztőjével

2019. április 10. - ataron94

 

57034584_648092418983395_8980522057519333376_n.jpg

Személy szerint még férfiak közt is alig ismerek olyat, aki ekkora háttértudással és ilyen nagy étvággyal bír a foci iránt, hölgyet meg aztán végképp nem. Ági lassan 8 éve vezeti a Kislány, nagy foci Facebook és blogoldalt, és bár köztudottan Manchester United drukker, oldala nem a Vörös Ördögökkel, még csak nem is az angol bajnoksággal foglalkozik, hanem lényegében minden olyan történéssel, ami a labdarúgáshoz kötheti. Én most azonban épp a Solskjær csapathoz való kötődése miatt kérdeztem őt, mit gondol, kettőnk imádott klubjának egymás elleni párharcáról.

 

1, Mit vársz az összecsapástól, mik a megérzéseid és mi volt az első benyomásod a sorsolást követően?

A sorsolás előtti napon beszélgettem egy Barcelona-drukker ismerősömmel, és azt mondtam neki, hogy csak a Barcát nem szeretném ellenfélnek.  Erre bumm! 
A párosításról pedig rögtön beugrott egy korábbi emlék:  egy BL-csoportmeccs 1998-ból, amit az Old Traffordon játszott a két csapat és 3-3 lett. Felvettem videókazettára és rongyosra néztem. Imádtam azt a fehér-piros-fekete galléros ’Sharp viewcam’ feliratos mezt, amiben akkor játszott a United. Beckham szabadrúgásgólját számtalanszor visszatekertem, és mindig jót nevettem azon a fura gólörömén. Mintha térden szeretett volna csúszni, de nem sikerült neki. Ez a meccs igazi BL-klasszikus! Érdekes, hogy a Camp Nou-ban is 3-3 lett a vége. Egy ilyen eredménnyel ma is kiegyeznék! 
Ez az 1998/99-es szezon volt a Manchester United történetének egyik legjobb szezonja: első és azóta is egyedüli angol csapatként sikerült nekik a triplázás.

A mai meccset az esélytelenek nyugalmával várom. A PSG elleni meglepetésszerű továbbjutás óta gödörben van a csapat. 4 meccs, 3 vereség. Érdekes, hogy amikor a szintén csodaszámba menő Barcelona továbbjutás történt a PSG ellen 2017-ben, akkor utána a katalánoknak is becsúszott 1-2 vereség a bajnokságban, és a Juventus ellen a BL-ből is kiestek. Poszt-Párizs-szindróma...

Mivel abszolút nem számítottam továbbjutásra a PSG ellen, így ezt a negyeddöntőt ajándéknak fogom fel. 

56312091_371516863450188_9203204481045495808_n.jpg 

2, Solskjær miért mondta, hogy szívesebben kezd hazai pályán a sorsolást követően (Holott a legtöbben idegenben szeretnek kezdeni)?

Solskjær szerint ha hazai pályán elfogadható eredményt ér el a csapat, akkor idegenben jobbak az esélyek, szerinte ez a PSG ellen is így történt. Viszont ez számomra ellentmondás, mert az Old Traffordon elért 2-0 abszolút nem volt elfogadható, nem hiába volt történelmi egy ilyen eredmény után a továbbjutás.

 

3,  Mit csinál ő másképp, mint Mourinho és az előző edzők Ferguson óta? Mitől támadt fel a MU ?

Ha lefordítom a saját hétköznapjainkra, akkor úgy tudom ezt a szituációt elképzelni, hogy van egy olyan főnököm, aki folyamatosan kritizál engem és kollégáimat, akár nyilvánosan is, és megkeseríti a mindennapjainkat, folyton dühös, frusztrált és emiatt a munkamorálunk és a teljesítményünk a béka segge alatt mozog (Mourinho). Majd őt egyszer csak kirúgják, és jön helyette egy olyan, aki figyelmes, kedves, törődik minden egyes beosztottjával, jó kedélyű, mosolygós, dicsér, ha megérdemeljük, és a kritikát is korrekt módon adja a tudtunkra. Mi pedig újra motiváltak leszünk és eltökéltek, és a munkamorálunk folyamatosan javul. (Solskjaer)
Nemhiába mondta Pogba, hogy Solskjaer visszaadta az önbizalmukat és újra élvezik a játékot. Lukaku pedig azt emelte ki, hogy Solskjaer külön-külön is sokat foglalkozik velük. Sokkal személyesebb, közvetlenebb a kapcsolatuk, mint Mourinhóval volt. A norvég menedzser mindig közli a játékosokkal, hogy mikor számíthatnak rá, hogy játszanak, és arra is, hogy mikor nem.
Utóbbi meg is indokolja. Ha megvan a bizalom a főnök és beosztott között egy munkahelyen vagy a foci nyelvére lefordítva az edző és játékosa között, akkor jönni fog a jó teljesítmény és a jó eredmények!

Ráadásul Solskjaer nagyon jól ismeri a klub hagyományait és tiszteli azokat, Mourinhónál épp az ellenkezőjét lehetett tapasztalni. Nemcsak a játékosokat, hanem a klubot is nyilvánosan megalázta. Gondoljunk csak a tavalyi Sevilla elleni BL kiesés utáni nyilatkozatára: „Kétszer ültem ebben a székben a BL-ben, miután a Manchester United kiesett az Old Traffordon (a legjobb 16 között). 2004-ben a Porto-, 2013-ban a Real Madrid edzőjeként. Tehát ez nem újdonság a klub számára."

skysports-ole-gunnar-solskjaer_4604097.jpg

 

4, Amikor nézem a Facebookos és Instás tevékenységeidet, az jön le, hogy azért szoktad figyelni a Barcát is, tán még szimpatizálsz is velük. Neked, mint külsősnek mi tetszik a mostani Barcelonában? Ki az a játékos, akinek tetszik esetleg a játéka (Messin kívül természetesen) ?

Nagyon szimpatikus a Barcelonában, hogy nagyon komoly hagyományaik vannak. Ez közös vonás a Manchester Uniteddel. Mindkét klub nagy hangsúlyt fektet arra, hogy saját nevelésű játékosok legyenek a csapatban. Lehet, hogy a katalánoknál az utóbbi időben nem áramlanak a felnőttek közé a La Masia fiataljai, de azért ha megnézzük az összeállításukat még mindig van jó pár saját nevelésű játékos.
Az sem elhanyagolható szempont, hogy mindig volt olyan labdarúgó a Barca keretében, aki miatt még egy 56835720_2107629532678542_4608068784085794816_n.jpgpártatlan néző is örömmel figyelte a futballjukat: ilyen volt Iniesta, Ronaldinho, Xavi, vagy épp Puyol, a született vezér.
A mostani Barcában több olyan focista is van, aki csodás dolgokra képes, az ő mozdulataikért, góljaikért érdemes nézni a Barcelona-meccseket. Természetesen Messi a csúcs, de Rakitic asszisztjai élményszámba mennek, és Dembelében is ott az X-faktor, bár még elég forrófejű játékos.         

 

5, Mire támaszkodhat a MU, ha tovább akar jutni? Szerinted hogy lehet a Barcát hatástalanítani?

Hatástalanítani a Barcát? Talán ha Messit elküldik egy messzi-messzi galaxisba…
A United hajlamos volt az utóbbi meccseibe többször is belealudni, a Barcelona ellen ezt végképp nem engedhetik meg maguknak, mert könyörtelenül kihasználják. Ha végig százszázalékosan koncentrálnak, akkor az jó eredményt hozhat. Illetve a helyzetkihasználás is rendkívül fontos, mert a legutóbbi Wolves elleni bajnokin is ez volt  a probléma: kimaradtak a helyzetek és jött a vereség. És bízom Rashford váratlan megmozdulásaiban is, mert ő már többször bizonyította, hogy képes rá.

 

+1: A végső BL-győzelemre ki az esélyes?

Egy korábbi interjúban a Juventust mondtam, most is melléjük teszem le a voksomat.

 

Albert-Tóth Áron 

A bejegyzés trackback címe:

https://barcelonai-foci.blog.hu/api/trackback/id/tr3814751945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ataron94 2019.04.11. 14:54:01

@KUNTYI: Solskjaert vagy Mourinhot ?
süti beállítások módosítása