Barcelonai foci

Barcelonai foci

Hogyan vált Lionel Messi minden idők legjobb szabadrúgás-specialistává?

2019. november 11. - csokelaci5

Analízis, melyben azt fogjuk kideríteni, hogy hogyan is lett Lionel Messi minden idők legjobbja, ha szabadrúgások értékesítéséről van szó.

„Mikor Messi odaáll elvégezni egy szabadrúgást, mi

már azon gondolkozunk, milyen lesz a gólöröme.”

Ivan Rakitic

Leo Messi a legjobb szabadrúgás-specialista a világon. De nem volt mindig az. Miért ilyen jó Messi? Milyen technikát alkalmaz, milyen stílusban lövi el a szabadrúgást, van-e valamilyen tudomány a technikája mögött? Ezen a kérdésekre nagyszerű választ adhat egy egyszerű grafikon is…

Vessünk egy pillantást a számokra

Itt egy grafikon, mely megmutatja, hány szabadrúgást tudott értékesíteni Leo minden egyes szezonjában. Félelmetes javulás. Volt, mikor egy szezonban csak egyetlen pontrúgást tudott értékesíteni, néhány évvel azután pedig egy naptári évben 9-szer vette be ellenfelei kapuját pontrúgásból (15/16-os szezon). Messi évente átlagosan 7.25 szabadrúgásgólt tud szerezni, ez pedig hatalmas javulás, mivel első éveiben átlagosan 1.65 pontrúgást tudott belőni. Jelen pillanatban Leo idén 6 szabadrúgásgólt szerzett; és még csak november van…

Itt az idő egy másik abszurd grafikon megtekintésére.

Ez a grafikon bemutatja, hogy egy bizonyos "tényező" hány szabadrúgásgólt tudott értékesíteni az elmúlt 8 évben. Mindegyik tényező ’klub’, kivéve egyet. Lionel Messi már nem játékosokkal, hanem csapatokkal versenyzik. Az elmúlt 8 naptári évben Messi mindegyik klubot lekörözte pontrúgásból szerzett találatok tekintetében. Hogy ezt a statisztikát tovább vigyük, Leo az elmúlt 5 évben 22 gólt lőtt, utána következett a Juventus, mely 15 gólt tudott szerezni. 7 gólos különbség egy csapat és egy játékos között. Hihetetlen, nem?

A tudomány Messi technikája mögött

Mikor elvégzi a szabadrúgást, Messi lába 50 fokos szöget zár be. Majdnem az egész stoplisa érinti a gyepet, mielőtt ellövi a labdát – ez stabilitást, egyensúlyt és nagyon irányítási képességet ad neki lövéskor.

Pontosságának javítása érdekében vállát és mellkasát is íveli, hogy ezáltal a legmegfelelőbb, leginkább kompaktabb pozícióba hozza testét.

A ’SPORT’ spanyolországi székhelyű újság barcelonai fizikusokat kért meg arra, hogy elemezzék Messi technikáját. Az egyetemi tanárok arra a következtetésre jutottak, hogy Leo igazából a Magnus-effektust használja ki.

Ez a hatás egy jelenség, mely során egy test forgása mozgási vonalra merőleges erőt hoz létre, amely befolyásolja annak pályáját. A labda alsó felületére gyakorolt nyomás sokkal nagyobb, mint a felső felület nyomása, így ez a labda csavarásának a mértékét növelheti.

Hogyan fejlesztette Messi tökélyre a szabadrúgásait

Végül pedig a kérdés, amely valószínűleg mindenkit foglalkoztat… Hogyan fejlesztette Leo ilyen tökéletesre a szabadrúgásait? Gyakorlással, gyakorlással, gyakorlással. A fenti grafikonon is látható volt, hogy Messi szezonról-szezonra lett egyre jobb, nem pedig rögtön ő volt a legjobb. Ez megsemmisíti azt az alaptalan mítoszt, miszerint „Messi egy született tehetség, nem dolgozott keményen!”. Ha jó vagy a szabadrúgásokban, akkor minden nap még jobb szeretnél lenni, ki akarsz fejleszteni egy technikát, ehhez pedig bele kell tenned a munkádat. Messi ezt tette:

„Sokszor maradtam edzések után a pályán csak azért,

hogy a szabadrúgásaimat fejleszthessem…”

Lionel Messi

„Meg kell találnod azt a módszert, amely neked a legmegfelelőbb, ezután pedig csak azt kell fejlesztened, hogy végül tökéletesítsd azt.” – mondta Messi még egy ESPN-nek adott interjúja során.

„Legjobban a sorfal felett szeretem ellőni a labdát,

de vannak alkalmak, mikor a kapus megtévesztése

érdekében az „élő fal” mellett lövök el.”

Lionel Messi

Messi szabadrúgásaiban nem a technika egyedi, hanem az, hogy ő folyamatosan azt a stílust gyakorolta. Sokszor látjuk, hogy a kapus már tudja, hova fog lőni Leo, de hiába; akkor sem tud tenni semmit, mivel olyan pontosan végzi el a szabadrúgást.

A kemény edzések, és a rendíthetetlen elszántság vezet a szabadrúgásgólokhoz. Ha egy rendkívül különleges személyiséget, és egy rendkívül szorgalmas „gépet” összeadunk, akkor kapjuk meg Lionel Messit.

Tényleg Messi minden idők legjobb szabadrúgáslövője?

 

„Lionel Messi minden idők legjobb játékosa, és

szabadrúgáslövője is egyben, akit valaha láttam.”

Lucos Olaza

Lionel Messi a valaha élt legjobb labdarúgó a labdarúgás történelmében, tehát ő minden idők legjobb szabadrúgás-specialistája is? Véleményektől függ… Az én személyes véleményem szerint igen, ő az – én manapság már csak akkor lepődöm meg igazán, ha Lionel Messi kihagy egy szabadrúgást...

A bejegyzés trackback címe:

https://barcelonai-foci.blog.hu/api/trackback/id/tr8015002144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása